Litiumioniakkupalot osa 2: Miten litiumioniakkupalo sammutetaan?

Tämä on blogisarjamme toinen osa, jossa käsittelemme litiumioniakkupalon sammutusmenetelmiä ja sitä, kuinka palon syttyessä tulee toimia. Ensimmäiseen osaan pääset tästä.

Litiumioniakkupalo palaa erittäin kuumana ja palamaan syttynyt akku voi jopa räjähtää. Palon sammuttaminen on haastavaa, sillä se ei sammu tavanomaisilla sammutusmenetelmillä. 

Miten palamaan syttynyt litiumioniakku sammutetaan? 

Litiumioniakkupalo sammuu pääsääntöisesti jäähdyttämällä. Litiumioniakun sytyttyä palamaan sen lämpötila voi nousta yli tuhanteen asteeseen, joten jäähdytyksen on oltava erittäin tehokasta. Perinteiset sammutusmenetelmät eivät tehoa, koska niiden jäähdytyskapasiteetti ei ole riittävä. Vaikka palo saataisiinkin sammumaan hetkellisesti perinteisin jäähdytysmenetelmin, palo kytee akun sisällä tai siirtyy akkukennosta toiseen, ja syttyy yleensä pian uudelleen. 

Sammutinvaihtoehdot palon sammuttamiseen 

Jos sammuttamiseen käytetään vaahto-, jauhe- tai hiilidioksidisammutinta, palo syttyy usein uudelleen.  Sammutuspeitteen palonkestävyys ei ole riittävä akkupalon sammuttamiseen. Litiumioniakkupalojen sammuttamiseen on kuitenkin kehitetty juuri niille tarkoitettuja sammutusmenetelmiä, joilla palo voidaan saada haltuun varmemmin. 

Vermikuliitti on lämpökäsiteltyä savimineraalia, joka toimii erittäin hyvänä paloeristeenä. Vermikuliittia käytetään litiumakkusammuttimissa yhdessä tislatun veden kanssa. Palo sammutetaan ja vuorataan vermikuliittiseoksella (AVD = Aqueous Vermiculite Dispersion), joka muodostaa keraamisen kuoren palon ympärille ja estää hapen pääsyn palavaan aineeseen. Palo ei enää pääse syttymään uudelleen. 

Housegardin AVD-sammutin on kehitetty juuri litiumioniakkupalojen sammuttamisen haasteet huomioiden. AVD-sammutetta sisältävä sammutin tukahduttaa litiumioniakkupalot tehokkaasti. Housegardin LithEx -sammutusspray on kätevä 500 ml sammutin, jonka sammuteaine on sama kuin suuremmassa AVD-sammuttimessa, ja se sopii hyvin palon sammuttamiseen varhaisessa vaiheessa. 

Mitä teen, jos litiumioniakku syttyy palamaan? 
  1. Ohjeista tilassa olevia henkilöitä poistumaan ja soita 112 
  2. Irrota laitteen laturi, jos mahdollista. 
  3. Sammuta palo ensisijaisesti litiumakkupaloihin tarkoitetulla sammuttimella. Jauhe- tai vaahtosammutin voi sammuttaa palon hetkellisesti, mutta palo jää usein kytemään ja syttyy uudestaan. Tällaisessa tilanteessa siirrä akku turvalliseen paikkaan esimerkiksi sammutuspeitteen avulla. Älä hengitä siniharmaita palokaasuja, ne ovat myrkyllisiä! 
  4. Jos sammutinta ei ole saatavilla, käytä sammuttamiseen suurta määrää vettä. Mikäli voit tehdä sen turvallisesti, tehokkainta on upottaa laite veteen.

Tärkeintä on, että muistat toimia aina myös oman turvallisuutesi rajoissa. Ole varovainen, pysy valppaana ja pyri toimimaan ripeästi.

Kommentoi