Turvallisesti vesillä – tarkista veneesi turvavarusteet

Kelien kirkastuessa ja lämmetessä yhä useampi suuntaa vesille. Veneilykauden kynnyksellä onkin oikea aika tarkistaa, että veneessä on kaikki tarvittavat turvavarusteet paikallaan. 

Moottoriveneissä ja yli viiden metrin purjeveneissä tulee olla:

  1. Airot tai mela, tai vaihtoehtoisesti ankkuri köysineen 
  2. Äyskäri, ämpäri tai pumppu, tai muu tyhjennysväline 
  3. Pelastusliivit kaikille veneessä olijoille. Muista pelastusliivit myös lemmikeille! 

Lisäksi, käsisammutin on lakisääteinen varuste silloin, jos veneessä on sisämoottori, teholtaan yli 25 kW:n (34 hv) perämoottori tai liekillä toimiva polttolaite, kuten keitin, liesi, lämmitin tai jääkaappi. Tutustu käsisammuttimien valikoimaamme verkkokaupassamme!

Muista huolehtia sammuttimen tarkastuksesta vuosittain 

Veneeseen sijoitettu käsisammutin altistuu tärinälle ja lämpötilanvaihteluille, joten sen tarkastusväli on yksi vuosi.  Tarkastuta siis sammutin vuosittain, jotta se on varmasti toimintakunnossa tarpeen tullen. Jos joudut käyttämään sammutinta, se tulee huollattaa ennen kuin se on jälleen käyttövalmis. 

Voit tuoda sammuttimen tarkastettavaksi Kaarinan toimipisteellemme ilman ajanvarausta! Lue lisää täältä.

Turvallisuutta lisääviä varusteita  

Halutessasi voit lisätä veneen turvallisuutta lisävarusteilla, jotka eivät kuitenkaan ole lakisääteisiä.  

Nykyään luotamme paljon teknologiaan, mutta joskus se voi pettää. Navigointi- ja karttaohjelmia on olemassa useita, mutta kaiken varalta kannattaa ottaa mukaan aivan tavallinen merikartta.  

Matkaradiosta seuraat kätevästi sääennusteita, jos netti ei toimi katvealueilla tai puhelimesta on päässyt loppumaan akku. Muista siis ottaa mukaan matkapuhelimeesi sopiva laturi!  

Matkapuhelimen korvaajana vesillä toimii myös meri-VHF-radiopuhelin, jonka käyttö edellyttää henkilökohtaista pätevyystodistusta ja aluksen radiolupaa. Vapaa-ajan veneilijälle meri-VHF-radiopuhelin on vapaaehtoinen varuste, mutta ammattiliikenteessä se on usein pakollinen. Lisätietoa lupien hakemisesta saat täältä

Hätätilanteita varten veneessä on hyvä olla merkinantovälineet sekä puukko, jolla köydet ja purjeet saa tarvittaessa poikki. 

Pakkaa mukaan lämmintä vaatetta ja sadevaatteet, jos huono keli pääsee yllättämään. On hyvä ajatus ottaa mukaan myös ylimääräistä ruokaa ja juomaa sekä ekstrapolttoainetta, jos reissulle joudutaankin jäämään aiottua pidemmäksi aikaa. 

Uusi huviveneilyä koskeva laki voimaan kesäkuussa 2020  

Viime kesänä voimaan astunut laki velvoittaa muun muassa, että vesikulkuneuvolla on päällikkö, eli kansankielellä kapteeni. Päällikkö on vastuussa huviveneestä ja hänen on huolehdittava, että vene on olosuhteisiin ja aiottuun matkaan nähden rakenteeltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan turvallinen. 

Päällikkö ohjeistaa muut veneen matkustajat siitä, kuinka vesillä tulee toimia eri tilanteissa sekä huolehtii, että huviveneen varusteet ovat kunnossa ja helposti saatavilla. Helppo saatavuus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, ettei varusteiden käyttöönottoon tarvita apuvälineitä, kuten avainta tai ruuvitalttaa. Esimerkiksi pelastusliivit eivät saa olla lukollisessa laatikossa, vaan ne täytyy pystyä pukemaan päälle nopeasti. Jos veneretki edellyttää reittisuunnittelua, päällikkö vastaa merikarttojen asianmukaisuudesta. 

Lakimuutoksen myötä pelastusliivien käyttö ei ole vieläkään pakollista, mutta uudessa laissa on suositus pelastusliivien käyttöön. Uusi laki vaatii kelluntavälineiden päälle pukemisen, jos sää, aallokko, aluksen kunto tai muut olosuhteet sitä edellyttävät. 

Veneillessä on aina useita vaaratekijöitä läsnä, joten asianmukaiset turvavarusteet eivät riitä, jos merimiestaidot eivät ole hallinnassa. Lähdethän siis vesille vain, jos sinulla tai veneen kapteenilla on riittävästi kokemusta sekä veneilyn säännöt hallussa. 

Turvallisia veneilyretkiä! 

Kommentoi