Kesäinen kuva terassilta, jossa kaasugrilli.

Grillaa turvallisesti – kesägrillaajan muistilista

Grillaus kuuluu kesään! Muista kuitenkin turvallisuus, sillä grillatessa ollaan tulen ja kuumuuden kanssa tekemisissä ja vahinkojen vaara on aina läsnä.

 

1. Ole huolellinen ja varovainen. Kun grillaat, keskity ainoastaan grillaamiseen, äläkä koskaan jätä kuumaa grilliä valvomatta. Pidä lapset ja lemmikit tarpeeksi etäällä kuumasta grillistä. Älä grillaa humalassa, ja etenkin kaasugrilliä käyttäessäsi perehdy huolellisesti grillin käyttöohjeisiin ja nestekaasupullon oikeanlaiseen säilytykseen; turvallisin paikka kaasupullolle on grillin vieressä, ei sen alla, auringonvalolta suojattuna. Pidä kaasupullon venttiili kiinni aina, kun grilli ei ole päällä.

 

2. Varmista etukäteen, että paikalla saa grillata. Julkisella paikalla tai taloyhtiön pihalla grillaaminen ei ole aina sallittua, mutta voit selvittää sen järjestyssäännöistä. Kertakäyttögrillit luokitellaan avotuleksi, eikä niiden käyttö ole sallittua toisen omistamalla maalla tai kunnan maa-alueella. Parvekegrillaamiseen suositellaan sähkö- tai kaasugrilliä, mutta kaasugrilliä käytettäessä tulee huolehtia parvekkeen riittävästä tuuletuksesta ja nestekaasupullon oikeanlaisesta säilytyksestä. Kertakäyttögrilliä ei parvekkeella saa käyttää.

 

3. Sijoita grilli tasaiselle alustalle, tuulensuojaan ja tarpeeksi kauas talon seinästä. Ympäristössä ei saa olla palovaaraa, joten tarkista, ettei grillin vieressä tai sen yläpuolella ole mitään syttyvää. Jos grillaat kertakäyttögrillillä tai avotulella, sinun tulee huomioida, että grillin alusta on palamatonta materiaalia. Eri puulajit kipinöivät eri tavalla ja avotulella grillaukseen sopivatkin parhaiten vähemmän kipinöivät lehtipuut.

 

4. Sijoita alkusammutusvälineet grillin välittömään läheisyyteen. Pikkupalon voi sammuttaa sammutussuihkeella tai tukahduttamalla sen sammutuspeitteellä. Kaasugrillin rasvapalon voi tukahduttaa kaasugrillin kannella, mutta muistathan ensin sulkea kaasunsyötön. Kipinän tai kuumuuden aiheuttama palo leviää nopeasti – etenkin tuulisella säällä. Leviämään lähteneen palon voi sammuttaa käsisammuttimen lisäksi myös runsaalla vedellä tai hiekalla.

 

5. Sytytä grilli oikein. Käyttäessäsi sytytysnestettä anna sytytysnesteen imeytyä hiiliin ensin, jonka jälkeen sytytä hiilet tuulen yläpuolelta. Ole erityisen varovainen sytytysnestettä käyttäessäsi, sillä väärin käytettynä tuote voi olla terveydelle erittäin haitallista. Tuote voi olla tappavaa nieltynä tai joutuessaan hengitysteihin. Lisäksi sytytysneste aiheuttaa ihoärsytystä ja sen höyryt voivat ärsyttää silmiä, ihoa ja hengitysteitä.

 

6.  Grillauksen lopuksi sammuta grilli. Sähkögrilli sammutetaan kytkemällä virta pois ja irrottamalla pistoke pistorasiasta. Hiiligrillin sammuttamiseen paras taktiikka on avata grillin ylä- ja alaventtiilit, peittää grilli kannella ja antaa hiilten palaa loppuun kannen alla. Hiilloksen voi myös sammuttaa vedellä, mutta grillin pohjalle jäävä vesi voi ruostuttaa grilliä. Hiiligrilli peitetään grillin kannella vielä sammuttamisen jälkeenkin, ja hiilet voivat säilyä kuumina jopa seuraavaan päivään asti. Mikäli grillissä ei ole kantta, tuhkan voi kaataa palamattomaan astiaan, esimerkiksi metalliämpäriin. Kertakäyttögrilli sammutetaan runsaalla vesimäärällä siten, että hiilet peittyvät kokonaan. Kertakäyttögrilli pysyy kuumana useita tunteja sen sammuttamisen jälkeenkin. Suunnittele siis jo ennen grillausta, kuinka saat siirreltyä kuumaa grilliä, ja aikatauluta menosi niin, että ennen grillin heittämistä roskiin ehdit odottaa tarvittavan kauan, jotta grilli on varmasti jäähtynyt.

 

Muistathan huomioida ajankohtaiset metsäpalovaroitukset. Mikäli sinulle jäi kysyttävää grillaukseen tai yleiseen paloturvallisuuteen liittyen, niin ethän epäröi olla meihin yhteydessä. Turvallisia grillaushetkiä!

Kommentoi