Kolme sammutinta rivissä

Testaa tietosi alkusammutuksesta

Alkusammutuksella pyritään sammuttamaan tai rajaamaan jo alkaneita paloja sekä ehkäisemään suuria omaisuus- ja henkilövahinkoja. Emme voi tietää missä ja milloin tarvitsemme alkusammutustaitoja, joten varaudu jo ennalta ja päivitä tietosi ja taitosi, jotta tiedät kuinka toimia mahdollisessa onnettomuustilanteessa.

Alkusammutuksesta liikkuu paljon kuulopuhetta ja uskomuksia, jotka eivät aina pidä paikkaansa, joten kokosimme alle 11 väittämää, jotka ovat joko oikein tai väärin. Vastaukset löydät artikkelin lopusta.

1. Rasvapaloa ei saa sammuttaa käsisammuttimella.

2. Palamaan syttynyt litiumakku tulee jäähdyttää esimerkiksi suurella vesimäärällä, mikäli litiumakkupalojen sammuttamiseen soveltuvaa sammutinta ei ole saatavilla.

3. Markkinoilla olevista sammutintyypeistä paras vaihtoehto veneeseen on vaahtosammutin.

4. Sähköpaloa ei saa sammuttaa vaahtosammuttimella, koska sen sammutinneste on vesipohjaista.

5. Tilavuudeltaan suuremmalla vaahtosammuttimella yltää suihkuttamaan sammutinainetta yhtä kauas kuin tilavuudeltaan pienemmälläkin vaahtosammuttimella.

6. Vaahtosammutin on oikea valinta kotiin.

7. Mitä kauempana kotisi sijaitsee palolaitokselta, sitä tärkeämpää sammuttimen löytyminen kotoa on.

8. Alkusammutus on kansalaistaito.

9. Rasvapalon syttyessä kattilassa tai paistinpannulla, palon voi tukahduttaa kattilan kannella, mikäli soveltuvaa alkusammutusvälinettä ei ole saatavilla.

10. Palon syttyessä olohuoneessa, hae lähimmästä vesipisteestä vettä palon tukahduttamiseksi, jos alkusammutusvälinettä ei ole lähettyvillä.

11. Käsisammutin voi laueta vahingossa sitä kannettaessa.

Kirjoita ylös, ovatko edelliset väittämät mielestäsi oikein vai väärin. Kun olet valmis, tarkista oikeat vastaukset alta ja laske montako sait oikein.

OIKEAT VASTAUKSET:

 1. Rasvapaloa ei saa sammuttaa käsisammuttimella.
 • Väärin, rasvapalon voi sammuttaa jauhe- tai vaahtosammuttimella, mutta tehokkain käsisammuttimista on erikseen sitä varten kehitetty rasvapalosammutin (teholuokan tunnus F)
 1. Palamaan syttynyt litiumakku tulee jäähdyttää esimerkiksi suurella vesimäärällä, mikäli litiumakkupalojen sammuttamiseen soveltuvaa sammutinta ei ole saatavilla.
 • Oikein, litiumakkupalon sammutuksessa on tärkeää jäähdyttää palava kohde mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.
 1. Markkinoilla olevista sammutintyypeistä paras vaihtoehto veneeseen on vaahtosammutin.
 • Väärin, vaikka vaahtosammutin kelpaa teholuokkansa puolesta myös veneeseen, paras vaihtoehto on silti jauhesammutin. Se kestää mm. lämpötilanvaihteluita, tärinää ja toimii pakkasellakin – 30°C saakka, ja lisäksi sammuttaa myös kaasupalot. Venesammuttimen teholuokka pitää olla vähintään 8A 68B.
 1. Sähköpaloa ei saa sammuttaa vaahtosammuttimella, koska sen sammutinneste on vesipohjaista.
 • Väärin, sähköpalo on turvallista sammuttaa vaahtosammuttimella aina 1000 volttiin asti, kunhan huolehditaan riittävästä turvavälistä palavaan laitteeseen. Kerrostaloasunnoissa maksimijännite on usein 240V ja omakotitaloissa enintään 400V. Sähkökeskuksissa jännite on usein suurempi, joten niiden sammuttamiseen ei vaahtosammutin sovellu.
 1. Tilavuudeltaan suuremmalla vaahtosammuttimella yltää suihkuttamaan sammutinainetta yhtä kauas kuin tilavuudeltaan pienemmälläkin vaahtosammuttimella.
 • Väärin, mitä suurempi tilavuus, sitä pidempi sammutinaineen kantomatka on. Esimerkiksi kahden litran sammuttimen kantomatka on noin 2,5 metriä, kun taas kuuden litran sammuttimen kantomatka on 4,7 metriä.
 1. Vaahtosammutin on paras valinta kotiin.
 • Oikein, vaahtosammutin sopii hyvin tasalämpöisiin tiloihin ja vaahto on helppo siivota pois sammutustilanteen jälkeen.
 1. Mitä kauempana kotisi sijaitsee palolaitokselta, sitä tärkeämpää sammuttimen löytyminen kotoa on.
 • Oikein, palokunnan paikalle saapumiseen menee tietenkin sitä pidempi aika, mitä kauempana palopaikalta se sijaitsee. Suurimman osan Suomessa tapahtuvista tulipaloista hoitaa vapaaehtoiset palokunnat, joilla ei ole henkilöstöä valmiina paloasemalla.
 1. Alkusammutus on kansalaistaito.
 • Oikein, alkusammutustaitoja voit tarvita missä ja milloin tahansa.
 1. Rasvapalon syttyessä kattilassa tai paistinpannulla, palon voi tukahduttaa kattilan kannella, mikäli soveltuvaa alkusammutusvälinettä ei ole saatavilla.
 • Oikein, voit käyttää tarvittaessa kattilan kantta tukahduttamiseen. Huomioi kuitenkin, että kuuma rasva syttyy helposti uudelleen tukahduttamisen jälkeen. Suositeltuja alkusammutusvälineitä rasvapalon sammuttamiseen ovat sammutuspeite sekä jauhe- tai rasvapalosammutin.
 1. Palon syttyessä olohuoneessa hae lähimmästä vesipisteestä vettä palon tukahduttamiseksi, mikäli alkusammutusvälinettä ei ole lähettyvillä.
 • Väärin, on järkevämpää tukahduttaa palo jykevällä matolla (esim. tiivis räsymatto) ja näin minimoida palon leviäminen. Palo leviää nopeasti, joten ajan käyttäminen veden hakemiseen antaa palolle aikaa levitä. Kaikki uudemmat matot eivät kuitenkaan sovellu palon tukahduttamiseen, joten ole asiassa tarkkana!
 1. Käsisammutin voi laueta sitä kannettaessa.
 • Väärin, käsisammutin on painelaite, mutta normaalisti käsiteltynä se ei laukea vahingossa ja on täysin turvallinen liikutella. Sammuttimen varmistinsokka voi joskus usein liikuteltaessa pudota, joten varmista, että sokka on paikallaan.

Montako sait oikein?

Jos tiedoissasi ja taidoissasi on vielä parannettavan varaa, tutustu tarjoamiimme koulutuksiin. Voit olla meihin yhteydessä mistä tahansa sammutukseen ja yleiseen paloturvallisuuteen liittyvästä asiasta, autamme mielellämme!

Kommentoi