Turvallisesti mökillä

Mökin turvallisuus tulee ottaa vakavasti, sillä mökillä vietetään paljon aikaa varsinkin kesäisin. Tulipaloriskiä lisäävät tulisijojen käyttö, vanhat sähkölaitteet sekä grillaus, joka on monen mökkeilijän vakiopuuhaa. Grillauksesta sekä sen aikana huomioon otettavista turvallisuusseikoista voit lukea kootusti kesägrillaajan muistilistasta.

Huolehdi palovaroitinten toimivuudesta

Jokaista alkavaa 60 neliömetriä tai kerrosta kohti tarvitaan yksi palovaroitin. Palovaroitin on hyvä sijoittaa eteiseen, olohuoneeseen ja keittiöön sekä jokaiseen makuuhuoneeseen. Muista myös aittojen ja muiden erillisten yöpymisrakennusten palovaroittimet.

Asenna palovaroittimet ohjeiden mukaisesti ja varmista niiden toimivuus kuukausittain painamalla testinappia. Uusi palovaroittimet 10 vuoden välein. Vaikka testipainike toimisikin vielä 10 vuoden jälkeen, laitteeseen kertynyt pöly, lika, rasva tai noki voivat vaikuttaa laitteen toimivuuteen. Varoitin voi hälyttää silloin kun sen ei pitäisi, tai olla hälyttämättä silloin kun sen pitäisi hälyttää. Hätätilanteessa jokainen sekunti on elintärkeä. 

Vaikka häkävaroitin ei ole lain mukaan pakollinen, se lisää merkittävästi turvallisuutta. Asentaessasi vapaa-ajan asunnolle myös häkävaroittimet, muista testata myös niiden toimivuus ja huolehdi laitteiden uusimisesta. Häkävaroittimet tulee uusia 7 vuoden välein. Häkää eli hiilimonoksidia on mahdotonta havaita itse, sillä se on hajuton, mauton ja väritön kaasu. Tutustu langattomien palo- ja häkävaroittimien valikoimaan verkkokaupassamme tästä.

Sijoita alkusammutusvälineet helposti saataville

Mökillä tulee olla sammutusvälineenä vähintään sammutuspeite, sijoitettuna ohjeiden mukaisesti näkyvälle paikalle ja helposti saataville. Sammutuspeitteen lisäksi myös käsisammutin on suositeltava varsinkin silloin, jos lähin palokunta sijaitsee kaukana tai mökille pääsee vain vesiteitse. Ympärivuotisessa käytössä olevalle ja talvisinkin lämpimänä pidettävälle mökille oikea valinta on vaahtosammutin. Sammuttimen tarkastusväli on kaksi vuotta silloin, kun sammutinta säilytetään paikallaan, tasalämpöisessä ja kuivassa tilassa. Talvisin kylmillään olevalle mökille oikea valinta on jauhesammutin, sillä se kestää lämpötilanvaihteluita. Sammuttimen tarkastusväli on yksi vuosi, kun sammutin on alttiina suurille lämpötilanvaihteluille, pakkaselle, kosteudelle tai tärinälle. Pakkasella sammuttimen sisältö jäätyy, ja jäätyessään säiliön sisäpuolella oleva, teräspullon pintaa suojaava suojakalvo voi rikkoutua.

Varaudu hätätilanteisiin

Varaudu pieniin haavereihin riittävin ensiaputarvikkein. Ensiapulaukusta on hyvä löytyä ainakin laastareita, sidetarpeet ja desinfiointiaine. Tutustu verkkokauppamme ensiaputarvikkeisiin.

Hätätilanteessa avun on löydettävä paikalle, joten varmista, että kiinteistön osoitenumero on näkyvässä paikassa. Jos mökki ei näy tielle saakka, osoitenumero on sijoitettava myös tieliittymään. Ota huomioon, että avun kutsuja ei välttämättä tunne sijaintia ja ympäristöä, joten sijoita mökin osoite- ja sijaintitiedot paikkaan, josta ne ovat helposti löydettävissä. Voit myös ladata ja tulostaa hätäkeskuslaitoksen sijaintitietolomakkeen tästä. Sijaintitietolomakkeessa olevien mökkisi sijaintitietojen avulla apu on helppo neuvoa perille myös mökkivieraiden toimesta. 

Lataa älypuhelimeesi 112 Suomi -sovellus, jonka kautta soittajan sijainti välittyy suoraan hätäkeskukselle.

Pysy valppaana rannalla

Jos menet mökille lasten kanssa, niin ole tarkkana erityisesti vesistöjen äärellä sijaitsevilla mökeillä. Lasten kanssa on myös hyvä sopia, ettei rannan läheisyyteen saa mennä ilman aikuista. Uimataitoa kannattaa alkaa opettelemaan lasten kanssa jo varhain sekä käyttää kelluntaliivejä. Muista pelastusliivien käyttö veneillessä ja korkkaa alkoholijuomat vasta venereissun jälkeen. Muistathan, että kellunta- ja pelastusliivi ei ole sama asia. Kelluntaliivi ei ole uimataidottomalle lapselle sopiva pelastautumisväline, sillä se ei esimerkiksi käännä veden varaan joutunutta henkilöä selälleen.

Jäikö kysyttävää? Olethan meihin yhteydessä yhteydenottolomakkeella, sähköpostitse tai puhelimitse. Turvallisia mökkireissuja!

Kommentoi