Kirppistelijän tarkistuslista – varmista nämä asiat ennen käytetyn sähkölaitteen myymistä ja ostamista

Kesä on kirppistelyn kulta-aikaa, ja luonnon kanssa kilpaa kukoistaa myös kiertotalous. Muun muassa vanhat ja käyttämättömiksi jääneet lamput, ilmastointilaitteet ja jatkojohdot saavat monien kaapeista lähtöpassit ja päätyvät myyntiin. Käytettyjä sähkölaitteita myydessä ja ostaessa on hyvä kuitenkin tarkistaa, että laite on varmasti käyttökunnossa ja turvallinen. Tukes tiedotti kesäkuussa Tampereen ja Helsingin eri kirpputoreilla myynnissä olevissa sähkölaitteissa havaitsemistaan puutoksista ja muistutti sekä myyjiä että ostajia olemaan kaupanteossa tarkkana.

Tukes suosittelee ensijaisesti myyjiä, mutta myös ostajia varmistamaan, että…

  1. Laitteen liitäntäjohto ja pistotulppa (töpseli) ovat ehjät
  2. Laitteen kuori on ehjä
  3. Laitteen kytkimet ja säätimet ovat ehjiä ja toimivia
  4. Valaisimen lampunpitimet ovat ehjät, eivätkä ne ole löysällä
  5. Jatkojohdon ulkovaippa, pistotulppa ja jatkopistorasia ovat ehjät, johto on kunnolla kiinni pistotulpassa ja jatkopistorasiassa, eikä pistorasiassa tai -tulpassa ole palaneita kohtia
  6. Laitteeseen liittyvät oleelliset asiakirjat (käyttö-, turva- ja asennusohjeet) ovat laitteen mukana

Lisäksi myyjän tulee varmistaa, että sähkölaitetta on ennen kaikkea luvallista myydä.

”Myyjän on hyvä tarkistaa, ettei myytävää tuotetta löydy Tukesin Vaaralliset tuotteet rekisteristä. Jos se löytyy rekisteristä, sitä ei saa myydä. Tukesilla on oikeus määrätä myyjää poistamaan tuote myynnistä, mikäli se ei ole turvallinen. Tuotteen voi arvioida turvalliseksi, jos se on esimerkiksi CE-merkitty, turvallisuus- ja käyttöohjeet ovat tuotteen mukana ja tuote on ehjä ja toimiva.”

Tukesin johtava asiantuntija Hanna Mustonen

Jo sähköturvallisuuslakikin sen määrää, että sähkölaitteista ei saa oikein käytettynä aiheutua sähköiskun, tulipalon tai muun onnettomuuden vaaraa. Myynnissä olevan sähkölaitteen turvallisuus on myyjän vastuulla. Myyjällä tarkoitetaan niin yksityishenkilöä, maahantuojaa, jälleenmyyjää, lahjoittajaa kuin kirpputorimyyjääkin. Näin ollen jokaisen laitetta myyvän osapuolen on kyettävä täyttämään turvallisuutta koskevat velvoitteet. Sähkölaitteen toimivuus ja turvallisuus on pystyttävä pyydettäessä todistamaan. Tässä asiassa myös ostajan tulee olla hereillä ja varmistaa asia ennen kaupantekoa.

Lue lisää Tukesin sivuilta.

Kommentoi