Kolme erilaista käsisammutinta

Sammuttimen valintaopas

Valitse avullamme oikeanlainen sammutin. Koska sammuttimien käyttökohteet vaihtelevat, käsisammuttimiakin on erilaisia. Tästä saat lisätietoa siitä, mitä kirjaimet, luvut ja eri aineosat tarkoittavat ja mikä niiden vaikutus on erilaisiin paloihin. Meiltä voi aina kysyä apua oikean sammuttimen valintaan!

Löydät kaikki tuotteemme täältä. 

Palo- ja teholuokat

Sammuttimeen kirjatut palo- ja teholuokka kertovat minkälaisia paloja sammutin tukahduttaa ja kuinka hyvä sammutusteho sillä on. Mitä suurempi numeerinen arvo, sitä tehokkaampi on käsisammutin.

Palo- ja teholuokat on merkitty sammuttimen käyttöohje-etikettiin, joka löytyy laitteen etuprofiilista.

Alla lyhyt yhteenveto eri palo- ja teholuokista. Käsisammuttimien testaus ja merkitseminen tehdään käsisammutinstandardin SFS-EN 3-7 mukaan.

 • A-luokassa aine on kiinteä, tavallisesti orgaaninen, kuitumainen ja hehkuen palava aine, kuten puu, paperi, tekstiili tai hiili. Kirjaimen edessä oleva numero kertoo sammutustehosta.
  A-paloluokassa 55A on markkinoiden tehokkain.
 • B-paloluokassa aine on neste tai nestettä muodostava aine, kuten bensiini, öljy, lakka, terva, dietyylieetteri, etanoli, steariini tai parafiini. Perässä oleva numero tulee siitä, paljonko kyseinen sammutin pystyy litramäärältään sammuttamaan palavaa liuosta.
  Esim. B-paloluokan tehokkain 233B on testattu 7,32 m2 altaassa, jossa on 233 litraa liuosta.
 • C-paloluokassa aine on kaasu, kuten metaani, propaani, butaani, vety, asetyleeni tai maakaasu.
  C-paloluokkaa ei testata erikseen. Sen soveltuvuuden kaasupaloihin määrittelee sammuttimen valmistaja.
 • D-paloluokassa aine on metalli, kuten alumiini, magnesium, litium, natrium, zirkonium tai näiden seokset.
  D-paloluokka ei kuulu EN3-7 –standardin piiriin. Kuitenkin sammuttimet, joista D-luokitus löytyy, on täytettävä muut standardin jauhesammuttimille asettamat vaatimukset.
 • F-paloluokan sammutin on tarkoitettu ruokaöljypaloihin. Näillä ns. rasvapalosammuttimilla tulee olla myös A- ja B-luokitus.
  F-paloluokan korkein teholuokka 75F kertoo montako litraa palavaa ruokaöljyä sammuttimen tulee sammuttaa.
 1. Jauhesammutin (ABC-paloluokat)
 2. Vaahtosammutin (AB-paloluokat)
 3. Nestesammutin (A-paloluokka)
 4. Hiilidioksidisammutin (B-paloluokka)
 5. Metallipalosammutin (D-paloluokka)
 6. Rasvapalosammutin (ABF-paloluokat)

Ahkeran tuotekehittelyn ansiosta sammuttimien teholuokat ovat nousseet hyvälle tasolle viime vuosina. Sammuttimia valittaessa kannattaa miettiä, hankkiako kohteeseen sammuttimet, jotka täyttävät lainsäädännön asettamat, varsin vaatimattomat minimiteholuokkavaatimukset, vai panostaako paloturvallisuuteen rohkeammin valiten korkeamman sammutustehon tuotteet.

Mikä sammutin kotiin?

Koteihin suosittelemme ehdottomasti vaahtosammutinta (jota myös nestesammuttimeksi toisinaan kutsutaan), sillä yleisempään jauhesammuttimeen verrattuna vaahdon aiheuttama sotku on merkittävästi pienempi. Näin jälkisiivous helpottuu huomattavasti. Jauhe myös peittää nopeasti sammuttajan näkyvyyden, mikä osaltaan vaikeuttaa palon tukahduttamista. Vaahtosammutin sopii mihin vain kotiin kuten omakotitaloon, kerrostaloon ja rivitaloon sekä tietysti mökille.

Katso tästä Peltacon video jauhe- ja nestesammuttimen eroista kotona syttynyttä tv-paloa sammutettaessa.

Kommentoi