Miten hyvin hallitset alkusammutusvälineet? Alkusammutustaidoilla kodin ja työpaikan paloturvallisuus kuntoon 

Tulipalo voi syttyä lähes missä ja milloin vain – kotona, taloyhtiössä, työpaikalla tai vaikkapa mökillä. Palo voi syttyä yllättäen ja levitä nopeasti. Tämän vuoksi nopea reagointi on tärkeää. Alkusammutuksella voidaan sammuttaa tai rajata jo alkaneita paloja sekä ehkäistä suuria omaisuus- ja henkilövahinkoja. Alkusammutus on kansalaistaito, jota kenenkään ei tule epäröidä käyttää palon hetkellä.  

Useissa rakennuksissa, kuten oppilaitoksissa, sairaaloissa, hotelleissa sekä teollisuus- ja toimistorakennuksissa on saatavilla alkusammutusvälineet. Niiden tulee olla helposti, nopeasti ja esteettömästi saatavilla rakennuksessa syttyneen tulipalon sammuttamiseen. Kuka tahansa rakennuksen käyttäjä voi olla seuraavaksi juuri se, kenen alkusammutustaidot pelastavat vaaratilanteen.

Alkusammutusvälineet sinun apunasi 

Kiinteistöjen alkusammutusvälineet ovat kiinteistön käyttäjien avuksi, ei juurikaan enää palokunnan. Alkanut palo ehtii leviämään jo pitkälle, ennen kuin palokunta ehtii paikalle. Tämän vuoksi on tärkeää, että toimiin palon sammuttamiseksi ryhdytään omatoimisesti, tehokkain alkusammutusvälinein. Alkusammutuskalustosta ei ole hyötyä, jos sitä ei osata tai uskalleta käyttää. 

Toki on aina tilanteita, jolloin palo on edennyt jo pidemmälle, eikä alkusammutusta ole enää itse turvallista yrittää. Tärkeintä on pelastaa vaarassa olevat henkilöt ja hälyttää paikalle apua. Kutsu palokunta paikalle soittamalla yleiseen hätänumeroon 112. Puheluusi vastaava hätäkeskuspäivystäjä osaa kysyä sinulta kaikki tarpeelliset tiedot, joten soittamista ei sen puolesta tarvitse jännittää. 

Olemme listanneet alle yleisimmät alkusammutusvälineet. Niiden sijainti esimerkiksi omalla työpaikalla tai taloyhtiössä on hyvä tiedostaa mahdollisten onnettomuustilanteiden varalta.

1. Käsisammutin  

Käsisammuttimia on monen tyyppisiä ja erilaisiin käyttökohteisiin, mutta usein ne noudattavat toisiinsa nähden samankaltaisia toimintaperiaatteita – sammuttimen aine tukahduttaa palon ja estää uudelleensyttymisen. Yleisissä tiloissa, kuten esimerkiksi sairaaloissa ja kouluissa, on useimmiten saatavilla joko jauhesammutin tai vaahtosammutin.  

Käsisammuttimien käyttö on myös tehty hyvin yksinkertaiseksi ja helpoksi. Alla Suomen Pelastustoimen ohjeet sammuttimen käyttöön:  

  1. Ota sammutin seinätelineestä/kiinnikkeestä, siirry lähemmäs palopaikkaa 
  2. Laske sammutin maahan, vapauta letku pidikkeestään 
  3. Irrota yläkahvan varmistinsokka terävällä nykäisyllä 
  4. Nosta sammutin alakahvasta käteesi ja ota letkun suuttimesta kiinni 
  5. Tähtää palokohteeseen, suuntaa letkun suutin liekkien juureen 
  6. Paina sammuttimen yläkahva kokonaan pohjaan 
  7. Lähesty palavaa kohdetta ja levitä sammutinainetta palokohteeseen tekemällä suuttimella heiluttavaa, lakaisevaa liikettä 
  8. Kun liekit sammuvat, nosta yläkahva, tarkkaile. Jos syttyy uudelleen, sammuta. Jaksottain sammuttamalla säästät sammutusainetta ja saat sammutettua isojakin tulipaloja. 

Huom! Kun sammutinta on käytetty, se pitää huoltaa. Vaikka sammutetta olisi käytetty vähäinenkin määrä, usein sammutin ei pysy paineistettuna sen jälkeen enää pitkään. 

2. Sammutuspeite 

Sammutuspeite soveltuu hyvin esimerkiksi sähkölaitepalojen tai rasvapalojen sammuttamiseen. Lisäksi, jos henkilön vaatteet syttyvät palamaan, voidaan palo tukahduttaa kääriytymällä sammutuspeitteeseen.  

Suuren kokonsa ansiosta sammutuspeite suojaa paloa sammuttaessa myös käyttäjäänsä.  

Sammutuspeitteen käyttöohjeet lukevat peitteen kyljessä. Tutustu niihin huolellisesti jo ennakkoon vaaratilanteiden varalta. Katso alta Peltacon ohjevideo, kuinka sammutuspeitettä käytetään.

Mikäli huomaat, että kotonasi palaa rasva paistinpannussa tai esimerkiksi leivänpaahtimesta nousee savua, toimi seuraavasti: 

  1. Katkaise virransyöttö välittömästi, joko laitteesta itsestään tai asunnon sähkökaapin pääkatkaisijasta 
  2. Peitä palava tai kytevä esine sammutuspeitteellä 
  3. Kutsu palokunta paikalle soittamalla 112.

3. Pikapaloposti 

Pikapaloposti on tehokas alkusammutusväline kiinteistöihin, joissa on runsaasti herkästi syttyvää materiaalia ja/tai paljon ihmisiä. Käyttökohteita on mm. oppilaitokset, sairaalat, hotellit, teollisuus- ja toimistorakennukset. 

Pikapalopostista ajatellaan usein, että se on vain palohenkilöstöä varten. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan pikapalopostin tarkoitus on olla rakennuksen “tavallisten” käyttäjien ensiapu palon sammuttamiseen. Älä siis epäröi käyttää pikapalopostia itse, jos havaitset rakennuksessa tulipalon! 

Pikapaloposti on käytännössä vain tavallista puutarhaletkua hieman järeämpi letku, joka antaa rajattoman määrän vettä palon sammuttamiseen. Sen käyttö on yksinkertaista:

  1. Avaa pikapalopostin ovi
  2. Avaa sulkuventtiili
  3. Vedä letkua niin pitkälle kuin tarpeen
  4. Avaa suihkuputki ja kohdista vesisuihku palavaan kohteeseen.  

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen videolla demonstroidaan, kuinka pikapalopostia käytetään oikein.

Tarkemmat tuote-esittelyt ja kaikki meiltä saatavat sammutusvälineet löydät täältä.  

Kommentoi