Takan sytyttämisen muistilista

Takan sytyttämisen muistilista 

Talvi on täällä ja monille se tarkoittaa, että on aika sytyttää takka, ja nauttia takkatulen lämmöstä ja tunnelmasta. Lämpimän takkatulen ääreen käpertyminen talvipakkasilla on vertaansa vailla. 

Takka onkin usein kodin sydän. Takka tuo kotiin kuin kotiin tunnelmaa ja ripauksen arjen luksusta. Mutta takka ei ole vain kaunis katsoa. Kylminä kuukausina takka tarjoaa kovasti kaivattua lisälämpöä.  

Muista paloturvallisuus 

Takkaa sytyttäessä on kuitenkin aina tärkeää ensimmäisenä muistaa paloturvallisuus, jotta voit nauttia takkatulesta ilman onnettomuuksia. Ennen toimeen ryhtymistä on hyvä tietää, kuinka takka tulee sytyttää, ja miten sitä ylläpidetään.  

Olemme koonneet tätä varten muistilistan, jota noudattamalla varmistat, että takan sytyttäminen tapahtuu turvallisesti. Seuraamalla näitä ohjeita varmistat turvallisen ja onnistuneen kokemuksen! 

10 askelta turvalliseen takan sytyttämiseen 

1. Aivan ensimmäisenä tulee tarkistaa, että takkasi on hyvässä kunnossa ja huollettu. Ennen sytyttämistä savupiipun on oltava puhdas. Savupiippu tulee puhdistaa ammattilaisen, eli nuohoojan toimesta. Pelastuslain mukaan nuohous on tehtävä vakituisesti asutuissa taloissa kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa noin kolmen vuoden välein. Aiemmassa blogissamme kerroimme enemmän nuohouksesta.  

2. Avaa aina takan ilmanottoaukot ennen sytyttämistä.  

3. Varmista, että tulisijan ympärillä on tarpeeksi tilaa. Pidä kaikki syttyvät materiaalit, kuten matot, verhot ja huonekalut turvallisella etäisyydellä takasta. Sammutin on myös hyvä olla käsillä hätätilannetta varten. 

4. Käytä takan sytytykseen oikeanlaista, eli puhdasta ja kuivaa, polttopuuta. Märkä puu on vaikea sytyttää ja se tuottaa enemmän savua.  

5. Takan sytytyksen aloitusta voit helpottaa myös esimerkiksi sanomalehtipaperilla tai pienemmillä puupaloilla tai tikuilla. Rypistä sanomalehtipaperi ja aseta puupaloja toisiinsa nojaamaan hieman pystysuunnassa ja väljästi, jättäen tilaa ilman kiertämiselle. 

6. Sytytä sanomalehti ja puupalat varovaisesti tulitikulla tai sytyttimellä. Tuli on hyvä sytyttää päältä puhtaimman palamisen saavuttamiseksi. Vältä sytytysnesteen käyttöä, tai ole ainakin varovainen sitä käyttäessä.  

7. Tulen sytyttyä lisää puita vähitellen, kunnes takkatuli palaa kauniisti. Jätä tarpeeksi tilaa puiden väliin, jotta ilma pääsee kiertämään. 

8. Anna ensimmäisten puiden palaa hiillokseksi, ja lisää sen jälkeen tarvittaessa puita. Jos lämmität takkaa ensimmäistä kertaa pitkän tauon jälkeen, kannattaa ensimmäisellä lämmityskerralla käyttää vähemmän puita. Kylmät ja kosteutta keränneet hormit saattavat puskea savua sisään. Ensimmäisessä lämmityksessä maltti on valttia.  

9. Varmista, että lähellä on aina joku valvomassa takkaa ja valmiina toimenpiteisiin tarvittaessa. Älä koskaan jätä tulta ilman valvontaa. Varmista, että tuli on sammunut kokonaan ennen kuin poistut talosta tai menet nukkumaan.  

10.  Nauti ihanasta takkatulen tunnelmasta. 

Takkaa polttaessa on hyvä hankkia häkävaroitin. Häkä on myrkyllinen kaasu, jota ihminen ei voi havaita, sillä se on hajuton, mauton ja väritön. Tämän takia häkävaroitinta suositellaan asennettavaksi tiloihin, joissa on takka tai muu tulipesä. Häkävaroitin reagoi haitallisiin häkäpitoisuuksiin ja suojaa vaaralliselta häkämyrkytykseltä. 

Häkävaroitin suositellaan asentamaan seinälle noin 1,5 metrin korkeuteen. Häkä liikkuu ilmavirtojen mukana, jolloin sillä ei ole selkeää paikkaa, johon se kulkeutuu. Lämpimän ilman mukana häkä usein kulkeutuu sen mukana tilan yläosaan. Tästä syystä häkävaroittimen tulisi olla mahdollisimman lähellä tiloissa oleskelevien hengitysilmaa. Ihan takan viereen varoitinta kuitenkaan ei kannata asentaa, sillä takkaa sytyttäessä ns. väärät hälytykset ovat varsin todennäköisiä. 

Vaikka takka on ihana tunnelmantuoja, on tärkeää muistaa varotoimet sitä polttaessa. Noudattamalla asianmukaista varovaisuutta ehkäiset tulipalon vaaran ja pidät kotisi ja perheesi turvassa. Näin voit nauttia turvallisesti takkatulen lämmöstä kylminä talvi-iltoina. Mukavia hetkiä takkatulen ääressä! 

Kommentoi