Vuosi vaihtuu ja raketit paukkuvat – 5 vinkkiä turvalliseen uuteen vuoteen

Ilotulitteiden ampuminen on nimensä mukaisesti iloinen asia ja upeat raketit johdattelevat meidät riemukkaasti kohti seuraavaa vuotta. Juhlahumussa turvallisuus saattaa kuitenkin unohtua, jolloin onnettomuuksien riskit kasvavat. Tulitteiden virheellisestä käytöstä voi aiheutua vakavia henkilö- tai omaisuusvahinkoja käyttäjälle itselleen tai ulkopuolisille. Erityisesti suojalasien käyttö on tärkeää, sillä räjähtelevät ja paukkuvat ilotulitteet voivat vahingon sattuessa pahimmillaan aiheuttaa vakavan silmävamman.

Tässä blogissa jaamme tärpit ilotulitteiden turvalliseen ampumiseen, jotta jokainen voi siirtyä uuteen vuoteen turvallisesti ja levollisin mielin.

1. Sytytä vain selvin päin. Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena.  

2. Suojalasit silmille. Ilotulitteita ammuttaessa on käytettävä suojalaseja. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä, sillä raketit saattavat lähteä väärään suuntaan tai taivaalta saattaa pudota ilotulitteen kappaleita.  Lisäksi erityisesti lapsille suositellaan kuulosuojainten käyttöä. Kuulosuojaimet estävät tehokkaasti lapsen kuulon vahingoittumisen kovassa metelissä sulkematta silti pois kaikkia ympäristön ääniä. 

3. Noudata tarkasti tuotteen käyttöohjeita. Kiinnitä erityistä huomiota rakettien turvalliseen suuntaamiseen ja tulitteiden sytytystapaan.  Käytä sopivaa telinettä tai tukea rakettien ampumiseen. Sytyttäessä on myös hyvä käyttää sytytyspuikkoa. Kun ilotulite on syttynyt, siirry pois tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.  Huom! Ilotulitteet ovat kielletty alaikäisiltä. 

4. Valitse turvallinen käyttöpaikka.  Ilotulitteita ampuessa tulisi pitää huoli, ettei muille ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille tai muulle omaisuudelle aiheudu vaaraa tai vahinkoa. Säilytä vähintään 15 metrin etäisyys rakennuksiin. On myös hyvä ottaa huomioon, että rakettien kova pauke aiheuttaa haittaa esimerkiksi metelistä kärsiville ihmisille tai kotieläimille ja lemmikeille. Näin ollen taajama-alueen sijaan sopivampia paikkoja ilotulitteiden ampumiseen ovat syrjäisempien aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, vesialueet ja vastaavat alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan. 

Ilotulitteiden käyttö on sallittu ilman erillistä ilmoitusta uutenavuotena 31.12. klo 18.00 – 1.1. klo 02.00. 

5. Huomioi ympäristö. Huolehdi roskat roskiin. Käyttöpaikalta on syytä kerätä käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä. Maastoon jäänyt ilotulitteen kappale tai ”suutari”  voi päätyä esimerkiksi lasten käsiin ja aiheuttaa vahinkoja.  

Suomen Sammutinpalvelu toivottaa turvallista uutta vuotta 2022!  

Lue lisää ohjeista ja rajoituksista mm. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sivuilta.

Kommentoi